Introduktie

De Molukken:

De Molukken zijn een eilandengroep in de Indonesische archipel met ongeveer 1.027 grote en kleine eilanden, waarvan meer dan de helft onbewoond. Op de bewoonde eilanden zijn verschillende volken met zeer uiteenlopende tradities en gewoonten te vinden. De Molukken behoren geografisch gezien tot Melanesië maar bestuurlijk gezien tot Indonesië.

De eilanden groep is verdeeld over 2 provincies:

Molukken, ook wel Zuid-Molukken genoemd (Maluku Selatan)


  • Ceram, Buru, Ambon en de Lease-eilanden (in het zuiden)
  • 
Kei, Aru, Tanimbar, Banda-eilanden, Babar en de Zuidwestereilanden (in het zuiden van de Bandazee)

Noord Molukken, (Maluku Utara)

  • Halmahera, Ternate, Tidore en de Barjaneilanden (in het noorden)
  • de Obi- en Soela-eilanden (in het midden)

Het merendeel van het vasteland van de Molukken is bedekt met weelderig tropisch bos.

 De diepste oceaantrog in Indonesië ligt in de Bandazee op 6.500 meter diepte onder de zeespiegel. 


De verbazingwekkende zeetuinen van de Molukken: 

De Molukken zijn beroemd om zijn spectaculaire zeetuinen en men kan er van genieten door er te snorkelen of scuba diving lessen te nemen. Volgens een aantal onderzoeken in Aluku zijn er meer dan 738 species zeevissen. Een aantal species daarvan zijn de Pelagis (een vis die aan de zeeoppervlakte voorkomt) en Domorsal (diepzeevis) hebben de wateren van de Molukken tot een fascinerende zeetuin gemaakt. Sommige interessante plekken van de zeetuinen in de Molukken vindt men o.a. in Ambon, Banda, Nusalaut, Seram, Kai, Aru en de Tanimbar eilanden. De eilanden op de Molukken De eilanden bestaan uit twee provincies: Molukken met Ambon als hoofdplaats en Noord Molukken met Ternate als hoofdplaats. De Molukken is bekend vanwege haar natuurlijke schoonheid en specerijen sinds de oudheid. Haar honderden eilanden hebben elk een uniek panorama. Behalve de natuur, dienen goed gepreserveerde erfenissen uit het Koloniale tijdperk ook als de voornaamste toeristenattractie. Een van de prominente toeristenbestemmingen in Ambon is Marthafon oftewel Martha Alfons schiereiland. Het eiland ligt tegenover de stad Ambon en is te bereiken met een veerboot of via de houten bootjes waarin locals je kunnen brengen. Echt bijzonder is het prachtige ongerepte zandstrand dat gebarricadeerd wordt een en meter hoge muren. Zuid Molukken De eilanden Ambon, Pombo, Haruku, Molana Saparua & Seram....................... Noord Molukken .Malukku Utara De bekendste eilanden van deze provincie zijn Ternate,Tidore, Halmahere en Morotai. Wat meteen opvalt als je aanvliegt op Ternate is het fantastische zicht op de grote, aktieve vulkaan Gamalama,die opdoemt tussen de wolken. 
Ternate is van oudsher een van de Specerij-eilanden, waar vroeger de VOC haar oorlogen uitvocht als ook haar kruiden ( nootmuskaat en kruidnagel ) vandaan haalde en verhandelde. Ternate is ook heel goed als uitvalsbasis te gebruiken naar de andere Noord Molukse eilanden: 
- neem de speedboot naar Sofifi ( Halmahera ), pak een bemo ( lokaal busje ) naar 
Tobelo ( nu nog de belangrijkste stad van Halmahera ). 
- wil je nog verder noordelijk naar Morotai neem dan nog een speedboot van Tobelo. 
 Morotai heeft amper toerisme maar des te mooier zijn de zandstranden ! ...................... Kei eilanden zeetoerisme Banda Naira Om van zeetoerisme te genieten, dient u naar Banda Naira te gaan. De schoonheid van de zeetuin en de diversiteit van plant- en dierlijke species die onder het heldere zeewater leven zijn haar voornaamste attracties. Je weet niet wat je ziet. Tot slot is er nog steeds veel historie te bewonderen in Banda Naira. Oude gebouwen in Banda Naira staat er nog steeds stevig en goed gepreserveerd. De smalle straatjes van de stad, die niet meer dan vier meter breed zijn, en de schaduwrijke grote bomen langs sommige strategen geven het een air van een plezier klein stadje uit het begin van de 20ste eeuw.